De basis van bedrading

Bij het samenstellen van een verbonden huis loont het om uw bedrading goed te krijgen. Lees onze gids met tips om dit te bereiken.

Bij het samenstellen van een connected home mag niets aan het toeval worden overgelaten.

Een van de elementen die grote schade kunnen aanrichten als ze verkeerd worden behandeld, is de bedrading van verschillende bouwsystemen. Bekabeling die slecht is geïnstalleerd of niet toekomstbestendig is, kan aanzienlijke problemen veroorzaken in de maanden en jaren na voltooiing van de bouw. Er zijn echter verschillende eenvoudige stappen die kunnen worden genomen om mogelijke problemen met uw kabelbeheer te elimineren en het eenvoudig te maken om eventuele problemen te diagnosticeren en op te lossen.

 

Denk na voordat je plaatst
 

  Bij het leggen van kabels is het vermijden van scherpe bochten en plotselinge richtingsveranderingen een must, aangezien knopen, haken en ogen in de draden een negatief effect hebben op de prestaties. Het gebruik van een kabeltrekinrichting met een maximale trekkracht van 10kg zal ervoor zorgen dat er tijdens het proces geen vervormingen ontstaan. Er moet naar worden gestreefd om verschillende types niet langer dan 2 m per keer dicht langs net- of verlichtingskabels te laten lopen, en als ze elkaar moeten kruisen, moet dit onder een hoek van 90 ° gebeuren. NEN1010-richtlijnen specificeren 200 mm als de minimale afstand die tussen de twee typen moet worden aangehoudenn in openlucht zie tabel hier onder.

Er zijn een aantal uitzonderingen op de afstandsregels maar hiervoor dien je de NEN1010 richtlijnen rte raadplegen. 

Zet ze goed vast
 

Alleen apparaten die zijn gebouwd om bekabeling te ondersteunen, zoals J-haken, mogen in installaties worden gebruikt - en deze mogen niet worden overbelast. Evenzo is het bij het vastzetten van meerdere draden met kabelbinders belangrijk dat de kabels niet zichtbaar vernauwd zijn.

 

Blijf testen
 

Test, test en test opnieuw; dit kan niet genoeg benadrukt worden. Dit moet in elke fase van het proces worden gedaan, omdat het veel moeilijker is om te ontdekken waar de problemen liggen nadat een hele infrastructuur is aangelegd. Elke nieuwe set bedrading moet worden getest, gecertificeerd indien nodig en vervolgens live worden gemaakt om er zeker van te zijn dat er geen problemen zijn met de eerste installatie.

 

Houd goede records bij
 

Documentatie is duidelijk niet glamoureus, maar kan op een later tijdstip enorme hoeveelheden tijd besparen. Naast een architectonisch plan, moet er een schema met kabels zijn waarin het type afsluiting en locatie van elk uiteinde is opgenomen. In sommige gevallen zou het nuttig zijn om een schema te maken met de topologie van het bedradingssysteem. 4A-Control kan u daarbij helpen om dit op te maken of voor u verzorgen.

Domotica

Algemene voorwaarden