Is draadloos of bedraad het beste voor uw slimme huis?

Eerlijk gezegd krijgt draadloos een slechte reputatie. Ondanks wat de nee-zeggers zeggen, is er zeker een plaats voor in het slimme huis.

Eerlijk gezegd krijgt draadloos een slechte reputatie. Vaak bekritiseren leden van de community voor aangepaste installaties deze uitgebreid vanwege de vermeende betrouwbaarheidsproblemen. Hoewel koper of glas over het algemeen een betrouwbaardere manier is om informatie van punt A naar punt B over te brengen, bereikt u onder de juiste omstandigheden dezelfde betrouwbaarheid van een draadloze verbinding.

Toegegeven, als we het hebben over toepassingen met hoge bandbreedte, kan er nog steeds een klein verschil in signaalkwaliteit zijn, maar dit is zo klein dat het voor de meeste mensen niet echt een probleem is. Hoewel het verzenden van HDMI-inhoud zonder kabels nog steeds een uitdaging is, is voor een Apple TV-opstelling die Netflix streamt, een behoorlijk wifi-netwerk prima in de meeste omgevingen.

Veel kritiek die draadloze besturingssystemen aantrekken, komt door hun kleinere praktische werkbereik. Neem bijvoorbeeld Z-Wave - het heeft een redelijk maximaal bereik van ongeveer 30 m, vrij veld; verder valt de effectiviteit vrijwel onmiddellijk af. Maakt dit het onbetrouwbaar? Niet zolang u zich aan de werkparameters houdt.

Cat6 zelf heeft slechts een nuttig bereik van 100 meter, dus hoewel het verder gaat, heeft het nog steeds dezelfde problemen - buiten deze afstand wordt het ongelooflijk onbetrouwbaar. Bovendien, als Cat6 slecht is geïnstalleerd - bijvoorbeeld niet-afgeschermde draden die dicht langs 230v-netsnoeren lopen - zal het signaal ernstig worden aangetast.

 

Twee soorten draadloos
 

Draadloze technologie in het slimme huis heeft de neiging om twee doelen te dienen: levering van inhoud (WiFi voor video-on-demand streaming, internettoegang enz.) En besturingssignalen. Voor het laatste suggereren veel installateurs dat het een slecht idee is om uw besturingsstrategie op een draadloos platform te baseren wanneer u vanaf de grond af systemen maakt. Afgezien van het feit dat het duidelijk zelfbediening is, is het bijziend. Draadloos omarmen in het slimme huis geeft installateurs nieuwe kansen in retrofitmarkten en meer flexibiliteit in hun basisinstallaties.

Ik zou zeggen dat bepaalde draadloze platforms, zoals Z-Wave, hetzelfde niveau van betrouwbaarheid kunnen bieden als meer traditionele bekabelde systemen. Beperkingen in bereik kunnen worden omzeild door mesh-netwerken te gebruiken, waarbij het signaal via actieve knooppunten wordt gestoten naar apparaten die anders buiten bereik zouden zijn geweest.

 

Het beste van bedraad; het ergste van bedraad
 

Nu, voordat je boos wordt bij de bovenstaande verklaring, wil ik een paar kanttekeningen plaatsen. Bij draadloos is er een bepaald niveau van onzekerheid over de prestaties in een bepaalde fysieke omgeving; dat wil zeggen, wat in uw huis werkt, werkt mogelijk niet in het mijne. Terwijl je met een afgeschermde kabel er over het algemeen op kunt vertrouwen dat het signaal dat aan de ene kant binnenkomt, aan het andere uiteinde onverminderd zal opkomen, ongeacht wat er omheen gebeurt.

Installateurs die draadloos willen gebruiken, moeten hier wat extra werk doen om ervoor te zorgen dat wat ze specificeren ook echt werkt - dit betekent site-enquêtes en zorgvuldig ontwerp. Ja, dat is meer werk in de vroege stadia van een project, maar zoals Patton ooit zei: "Een halve liter zweet bespaart een liter bloed." (Dat geldt ook voor alle aspecten van een project!)

Ook wanneer u te maken hebt met de overdracht van grote hoeveelheden gegevens, is bedraad een stabielere verbinding. Ik zou nooit aanraden om indien mogelijk fysieke toegangscontrole op een draadloos netwerk te plaatsen, omdat het een groter aanvalsoppervlak heeft. CCTV en televisie zijn de andere twee elementen van een slimme woning die waarschijnlijk op bekabelde netwerken moet worden bewaard, aangezien de datasnelheden voor beide vrij hoog zijn. Omdat draden niet gemakkelijk op dezelfde manier kunnen worden vastgeklemd als een draadloos systeem, is dit de beste oplossing voor de echt bedrijfskritische dingen.

Het grote probleem met bedraad is natuurlijk dat het na installatie volledig onbuigzaam is. Als u een bedrade PIR-bewegingsdetector (passief infrarood) in een hoek plaatst en deze vervolgens naar een andere kant van de kamer wilt veranderen, moet u de ruimte volledig opnieuw bedraden om er ruimte voor te bieden.

 

Beste van twee werelden
 

We zijn verder gegaan; het is 2020 en we hoeven niet meer voor alles volledig op draden te vertrouwen. We zijn al gewend aan hybride systemen in huis - denk aan laptops, gedockte huistelefoons en batterijgevoede alarmen - die gebruikmaken van zowel bekabelde als draadloze infrastructuur.

Voor grote objecten is een hybride systeem vaak de meest effectieve oplossing. Een bedrade backbone, gebouwd op KNX of een soortgelijk platform, kan werken als een busnetwerk waarbij een centrale kabel verschillende toegangspunten verbindt met basisstations voor draadloze apparaten. Dit zorgt voor een goede, consistente signaalsterkte door het hele huis en meer flexibiliteit in hoe de technologie past binnen het ontwerp en de esthetiek van het gebouw.

Het is duidelijk dat een effectief hybride systeem het resultaat moet zijn van een uitgebreid locatieonderzoek dat mogelijke fysieke beperkingen belicht, maar de voordelen zijn talrijk. Integrators die een dergelijk netwerk onmiddellijk afschrijven zonder de mogelijkheden te onderzoeken, belemmeren zichzelf en hun klanten, omdat het een veel flexibelere oplossing is.

 

Milieu-uitdagingen
 

Bij elke netwerkinstallatie is natuurkunde nog steeds een factor; je moet je aan zijn wetten houden. Gebouwen met dikke betonnen muren, stalen kolommen of dik glas zullen worstelen met de implementatie van draadloos in bepaalde delen van het pand. Hetzelfde geldt voor gebouwen die celotex-schuim gebruiken voor thermische isolatie. Deze borden werken effectief als een kooi van Faraday en kunnen enorme problemen veroorzaken bij het implementeren van een draadloze besturingsstrategie.

Een volledig of gedeeltelijk bedraad systeem zal onvermijdelijk duur zijn, maar als u het kunt betalen, is het vaak de juiste keuze. Dat gezegd hebbende, het hangt helemaal af van de vereisten van de huiseigenaren. Door de technologie die nodig is en de omgeving waarin het zal zitten grondig te onderzoeken, wordt duidelijk welke opzet bij de klant past. En is dat uiteindelijk niet waar het bij een aangepaste installatie om draait?   

Domotica

Algemene voorwaarden